Projekt “Moja kuća, moj dom” – 3 mjeseca provedbe

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof od 1. travnja 2024. temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provodi projekt “Moja kuća, moj dom” (SF.3.4.11.01.0234) koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus, Program “Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”, u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “ZAŽELI – prevencija institucionalizacije”.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i odraslim osobama s invaliditetom. Projekt se provodi na području gradova Novi Marof i Varaždinske Toplice, te općina Ljubešćica i Breznica, koji su ujedno i partneri u projektu.

Zaželi


Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci (od 01.04.2024. do 01.04.2027.), a 33 mjeseca predviđena su za provedbu aktivnosti pružanja usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu sudionicima projekta, stoga se od samog početka provedbe krenulo s projektnim aktivnostima:

  • putem javnog natječaja zaposleno je 12 radnica za pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i odraslim osobama s invaliditetom te su potpisani ugovori o radu na određeno vrijeme u trajanju od 33 mjeseci (01.07.2024.-31.03.2027.);
  • provedeno je osposobljavanje radnica za rad na siguran način i pružanje prve pomoći na radu;
  • putem Javnog poziva objavljenog na internet stranicama nositelja i partnera u projektu, gostovanja u radio emisiji na Radio Novi Marof, poslova prikupljanja i obrade dokumentacije te provjere prihvatljivosti projektnih sudionika izvršen je odabir 72 sudionika, pripadnika ciljne skupine projekta. Većina sudionika su osobe starije od 65 godina (88%, prosječne dobi 75 godina), ženskog spola (66%) koje žive u samačkom kućanstvu (67%);
  • izvršena je i ugovorena nabava mjesečnih paketa kućanskih i higijenskih potrepština koji sadrže 5 propisanih artikla;
  • od 01. srpnja 2024. započelo se s pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu sudionicima projekta te je zaključno do 30. rujna 2024. pruženo 1505 usluga (dolazak) i podijeljeno 216 paketa kućanskih i higijenskih potrepština.

Uslugom potpore i podrške u svakodnevnom životu obuhvaćeni su sljedeći poslovi:

  • organiziranje prehrane (pomoć u nabavi hrane, pomoć u pripremi obroka),
  • obavljanje kućanskih poslova (pranje posuđa, pranje rublja, peglanje rublja, pospremanje stambenog prostora, spremanje i donošenje drva za ogrjev, donošenje vode i dr.),
  • zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba (nabava i dostava lijekova, drugih potrepština, razgovor, druženje, pratnja, plaćanje računa, pomoć u rješavanju statusa/prava na HZMO, HZSR, HZZO i dr.),
  • održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenu, svlačenju, kupanju, šišanje, brijanje, rezanje noktiju) i
  • mjesečna podjela paketa kućanskih i higijenskih potrepština

Više informacija o projektu saznajte na www.gdck-novi-marof.hr , a opće informacije o Pozivu “ZAŽELI – prevencija institucionalizacije” na www.esf.hr/esfplus. Za dodatne informacije možete i kontaktirati GDCK Novi Marof:

  • putem elektroničke pošte na adresu: crveni.kriz-novi.marof@vz.t-com.hr,
  • telefonom na broj 042 611 401 ili
  • osobno u uredu GDCK Novi Marof na adresi Kralja Tomislava 16 u Novom Marofu radnim danom od 8 do 14 sati.

ESF+ Sufinancira Europska unija

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog Križa Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda plus.